Extinderea duratei de viata a reactoarelor 5 si 6 de la Kozlodui.
O sinteza a problemelor privind extinderea duratei de viata a reactoarelor 5 si 6 de la Kozlodui. (2019.10.27)
La inceputul lunii octombrie 2019 autoritatile bulgare au prelungit durata de functionare a unitatii 6 de la Centrala Nucleara de la Kozlodui cu 30 ani, in ciuda faptului ca in luna iulie 2019 (pe data de 3 si pe data de 9), acest reactor a avut doua opriri automate, neprogramate. Conform expertului in energie nucleara, Ghiorghi Kasciev, referitor la oprirea din 03.07.2019, fiecare avarie de acest tip reduce viaţa reactorului. In decursul timpului, la reactorul 6 asemenea incidente au mai fost şi în 2005, 2011, 2012, 2015 şi 2017. Durata de viata a unitatii 5 a fost si ea extinsa cu 30 ani, desi in data de 01.03.2006 a fost inregistrat un incident de grad INES 2.
Cele doua unitati au prevazuta si cresterea puterii, pe langa exinderea duratei de viata. Cresterea puterii poate duce , conform studiului intocmit de catre expertii Oda Becker, Patricia Lorenz, Andrea Wallner, la functionarea necorespunzatoare a sistemelor de securitate, iar in cazul unui accident emisiile radioactive vor fi la un nivel foarte inalt. Expertii recomanda reducerea puterii celor doua unitati, urmata de inchiderea lor.
Pentru faptul ca nu a efectuat un studiu de impact transfrontalier Bulgaria a fost notificata deja către Comitetul de Implementare al Convenției Espoo să transmită informații referitoare la extinderea licențelor de funcționare ale reactoarelor 5 și 6. In raportul publicat in data de 24.10.2019, Comitetul de Implementare mentioneaza posibila neindeplinire de catre Bulgaria a obligatiilor asumate prin Conventia Espoo.
Potrivit Convenţiei de la Aarhus, transpusă şi în legislaţia românească (prin Legea nr. 86/2000, modificată de Legea 24/2008), când o ţară construieşte obiective potenţial periculoase pentru mediu şi sănătate, cetăţenilor ce ar putea fi afectaţi, indiferent de domiciliu sau naţionalitate, li se asigură accesul la informaţii, precum şi dreptul de a participa la luarea deciziilor.
In 2015 , autorităţile romane locale din Craiova au ignorat atât convenţiile internaţionale cât şi legislaţia internă, nepermitand organizarea unui referendum privitor la construirea unei noi unitati nucleare de 1200 MW, reabilitarea reactoarelor 5 si 6 în vederea prelungirii duratei de functionare si construirea/functionarea unui depozit de deseuri nucleare (350 000 tone) . Pe baza rezultatelor acestuia, Guvernul României s-ar fi putut opune proiectelor sau ar fi putut cere statului bulgar extra-garanţii că acestea vor fi făcute în condiţii care să nu pună în pericol siguranţa cetăţenilor. In favoarea organizarii referendumului se stransesera 15300 de semnaturi.
Un accident nuclear la Kozlodui, aflat la o distanta de doar 4 km de granitele Romaniei ar afecta tot sudul tarii, nu doar judetul Dolj.