Invitatie conferinta de presa 12.12.2017
– Bomba cu ceas din sudul României – Reactorul 5 de la Centrala nucleară de la Kozlodui funcționează ilegal din 7 noiembrie 2017
Scris pe 11 December 2017
Asociatia Institutul Verde, în calitate de organizator, vă invită Marți 12 Decembrie 2017, ora 11:00 la sala „Ioan Slavici”, hotel Caro de la adresa Bd. Barbu Văcărescu nr. 164 A, sector 2, București, la conferinţă de presă cu tema: “Bomba cu ceas din sudul României – Reactorul 5 de la Centrala nucleară de la Kozlodui funcționează ilegal din 7 noiembrie 2017 “.
Conferinta de presa doreste sa aduca in atentia publicului proiectele nucleare controversate ale Bulgariei. Acestea se refera la centrala nucleara de la Kozlodui, la reactivarea sitului nuclear la Belene aproape de Bucuresti, si megadepozitul de deseuri radioactive amplasat la 4 Km de Dunare. Centrala Nuclear Electrica (CNE) de la Kozlodui, bomba nucleara cu ceas a Balcanilor, este situata la aproximativ 60 km de orasul Craiova si in imediata proximitate a altor 23 localitati din sudul Romaniei. Precizam ca durata de functionare a reactorului 5 al CNE Kozlodui, construit dupa tehnologie ruseasca (model Cernobil) a expirat pe data de 7 noiembrie 2017, dupa o functionare de 30 ani. Desi o comisie internationala de experti a identificat cca 11 deficiente in special in domeniul sigurantei in functionare, din cauza imbatranirii reactorului si componentelor sale, care justificau inchiderea acestuia, autoritatile bulgare in mod unilateral au decis si aprobat prelungirea functionarii reactorului 5 cu inca 10 ani. Aceasta decizie a fost luata fara consultarea Romaniei ca stat posibil afectat, incalcand conventiile Espoo si Aarhus. In acest sens vom prezenta documente doveditoare de la autoritatile bulgare si ONG-uri din Bulgaria. Constienti și, in acelasi timp, disperati in fata perspectivei producerii unui accident nuclear, reprezentantii ai societatii civile bulgare, incluzand experti in domeniu, au actionat in justitie statul bulgar pentru nerespectarea conventiilor internationale inclusiv in context transfrontalier.
Experti bulgari si reprezentanti ai unor ONG-uri importante din Bulgaria s-au alaturat specialistilor romani si reprezentantilor societatii civile si doresc sa ceara autoritatilor romane sa isi respecte obligatiile si sa isi exercite drepturile, ca stat posibil afectat, cerand ferm autoritatilor bulgare sa anuleze decizia unilaterala de a prelungi durata de viata a reactorului 5 (si a reactorului 6 in 2019) si sa respecte acordurile internationale – conventiile Espoo si Aarhus, in acest caz, precum si pentru celelalte proiecte nucleare ale Bulgariei.
Revoltati de atitudinea autoritatilor abilitate si disperati de pericolul acestei adevarate bombe nucleare cu ceas de la Kozlodui si de perspectiva reactivarii sitului nuclear de la Belene, situat in zona de activitate seismica intensa, reprezentanti ai societatii civile din Bulgaria si Romania vor fi prezenti la aceasta conferinta de presa. Cu aceasta ocazie, ei doresc sa demareze o intensa campanie publica de informare si constientizare a populatiei despre proiectele nucleare controversate si extrem de periculoase ale Bulgariei, sperand ca romanii se vor trezi la realitate, depasind conditia de pasivitate. Astfel, urmand exemplul societatii civile bulgare, ei vor fi in masura sa ceara autoritatilor romane sa le respecte dreptul constitutional la viata si la un mediu sigur si nepoluat, pentru ei si generatiile viitoare consultandu-i in aceste privinte. Specialistii romani si bulgari considera esentiala pozitia României, ca stat vecin posibil afectat si interventia in aceasta calitate la autoritatile bulgare (inclusiv prin solicitarea de garantii nelimitate) trebuie sa fie imediata, actionand in baza acordurilor internationale.
Astfel, România poate solicita Bulgariei oprirea proiectelor nucleare incluzand si neacceptarea prelungirii duratei de functionare a reactorului 5 (si ulterior 6) solicitand solutii alternative total neriscante la aceste proiecte, bazandu-se pe conceptul, unanim acceptat in domeniul producerii energiei nucleare, acela de „risc zero”. Conlucrand, Romania si Bulgaria, pot sa previna un nou accident nuclear, foarte probabil, avand consecinte devastatoare asupra Romaniei cat si Bulgariei dar si asupra Europei.
Conferinta va fi sustinuta dupa cum urmeaza:
- din partea romana:
1. Dr. Ing. Adi Maria Simoiu, expert arme chimice, presedinte Asociatia Civica pentru Viata, fost inspector la agentia ONU Organizaţia Internaţională Pentru Interzicerea Armelor Chimice / Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OIAC / OPCW-Agentie laureata a Premiului Nobel pentru Pace)
2. Florian Nitu – sociolog, presedintele Institutului Verde
3. Ing. Liana Babiac membru Asociatia Civica pentru Viata, coordonator Grupul de Actiune Civica din Craiova
4. Ing. Anca Ciortan expert domeniul nuclear.
- din partea bulgara:
1. Albena Simeonova, Expert Stiintele Mediului, Presedinte Fundatia pentru Mediu si Agricultura
2.Borislav Sandov, expert Stiintele Mediului, membru al NTW (Nuclear Transparency Watch)
3. Prof. Nikola Yankov, expert marketing
4. Dr. Petar Kardzhilov, expert Comunicare pentru Situatii de Criza si Risc, membru al Fundatiei pentru Mediu si Agricultura
5.Radoslav Yordanov, specialist marketing