5G
Putem să ne facem o idee citind documentele tehnice oficiale prezentate de companiile de telecomunicații și documentele de susținere a acestor petiții - documente realizate impreună sau de oameni de știință.
Explorez puțin ajutat de motoarele de căutare împarțind părerile in favorabile/nefavorabile, astfel obțin:
Favorabil:
- Printre cei care au pus bazele acestei tehnologii se regăsește compania “Qualcomm” - cunoscută in mare parte pentru componentele destinate telefoanelor mobile. Istoria thnologiei 5G pentru acesta companie se intinde inca din 1990 → 2018 → 2019. După ce au pregătit mediul tehnologic și cel economic in 2019 așa cum declară începe comercializarea produselor sale (invention 5G). Ce trebuie să știm despre 5G din perspectiva companiei (comerciantului) găsim aici.
- O altă companie implicată (cel puțin comercial) in prezentarea tehnologiei 5G este Gemalto membră a grupului Thales, care ne prezintă Perspectiva 5G
- Am mai găsit si EMF Explained 2.0 (azi 20191011 - hostingul pentru acest domeniu a expirat :) ) care explică ilustrat și face referire la WHO, unde găsim afirmația:
“Low frequency and high frequency electromagnetic waves affect the human body in different ways” in secțiunea “Key points:” ?? pro sau con ?
- și multe alte companii si organizații care susțin progresul tehnologic
Nefavorabil:
- 5G Appeal - site de inițiativă inființat prin 2017 de către oameni de știință si doctori in numar de 253 la momentul acesta.
- Un alt site EMF Scientist confirmă efectele negative si cumulative ale tehnologiilor GSM inca din 2015
- Un articol in Horizon Magazine spune că este complicat de evaluat efectele asupra ființelor.
- și multe alte organizații/persoane care susțin expunerea cât mai mică la factori nocivi - dovediți sau nu.
Părerea mea:
Efectele supra organismelor vii sunt de tip cumulativ, astfel dacă ne limitam numai la retelel GSM avem o sumă de frecvente - care la rândul lor au incercat sa acopere o arie cât mai mare, deci putem trage concluzia că ele sunt și există concomitent in zonele urbane - 2G+3G+4G+(5G) ceea ce va duce la o densitate de putere considerabilă (densitatea de putere este măsurată in W/m2 ) sau SAR (W/kg) la care va fi supus organismul viu. See despre unde
Printre “Avantajele” 5G - vor exista anteme de tip MIMO (multiple input, multiple output) distribuite destul de des deoarece au raza mică de actiune, aăadar vor fi cel mai probabil de-a lungul străzilor - acolo unde vor fi dispozitivele concentrate - ceeace înseamnă că vom avea mai multe unde electromagnetice de același fel (probabil aceași frecvență) care se vor compune în același punct, deci “probabil” că energia percepută de organismele vii va fi suma energiilor acestor unde, posibil să fie mai mare de cateva ori decât cea a undelor 4G deoarece au frecventa mai mare ceea ce înseamnă putere mai mare!
Deci tehnologia vine cu niste riscuri pentru noi - atunci să vedem dacă este chiar necesară si pentru ce, pe scurt:
- viteza mare de transfer a datelor între dispozitive (cea mai lăudată caracteristică) - cui folosește?
In principal pentru oameni cred că este suficient 3G pe dispozitive, că doar nu vrei să vezi un film 8K pe un dispozitiv de 10“, iar dacă vrei să vezi un așa film ai dori să-l vezi pe un display mai mare ⇒ într-o cameră, deci într-o locație unde ai o conexiune fizică!
Un “avantaj” ar fi că poți să faci un backup întregului telefon cănd treci pe lângă fiecare stâlp de iluminat - dar dacă ai prinde unu virus (sau nu) care ți-ar clona fără să știi intregul telefon (de ce o fi implicat Thales?) - bună viteza asta la ceva :)!
- internet of things - mai multe dispozitive conectate precum: cuptor, frigider, televizor, sonerie, etc. Păi acestor dispozitive de ce nu l-ar fi suficient conexiunile actuale? Vrea cineva să aibă jacheta conectată la internet - să vadă ce vreme i se comunică și să își scurteze mânecile automat - da poate - dar de ce nu ar putea să facă asta si acum cu ajutorul telefonului?
- costuri scazute pentru transferul de date - strict evaluate la nivel de date, altfel pentru noi inseamnă alt telefon, alt abonament etc.
Cine si ce câștingă ?
- guvernele - prin acordatea de frecvențe si reglemantări contra cost (plătit de companiile de telecominicații)
- companiile de telcomunicații - desi plătesc către guverne licențe si fac investiții intr-o nouă infrastructură vor putea face alte contracte cu consumatorii (cine ii protejează pe consumatori poate ANPC ? sau APC Romania ?) si vor putea vinde noi dispozitive.
- clienții companiilor de telecomunicații - viteza mare de transfer, radiatii suplimentare in schimbul unui nou dispozitiv si a unui abonament mai scumpe.
- alte companii sau organizații care nu (?) îmi vin in minte acum - numai de castigat.
Deci o lista cu cateva petiții de prin intreaga lume:
Cerem Ministerului Sănătății să evalueze implementarea tehnologiei 5G în Romania | CampaniaMea pe DECLIC
The Appeal — 5G Space Appeal
Stop 5G in Switzerland! - Online petition
Postpone the rollout of 5G in the UK, pending further independent investigation. - Petitions
Launch an independent enquiry into the health and safety risks of 5G. - Petitions
Pause Bristol's 5G Rollout | 38 Degrees
5G roll out in Australia | CommunityRun
Verbot des 5G-Netzes im Freistaat Bayern - Online petition
Pétition : 5G : nous exigeons l'arrêt immédiat de toute expérimentation
MoveOn Petitions - Ban all 5g technology.
Petition · STOP 5G · Change.org