Reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc). Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice, cea mai mare parte a substanțelor poluante provine din activitățile umane. Se disting următoarele categorii: poluare fizică (incluzând poluarea fonică și poluarea radioactivă), poluarea chimică (produsă de diverse substanțe eliberate în mediu sub formă gazoasă, lichidă sau de particule solide), poluare biologică (cu germeni patogeni, substanțe organice putrescibile etc.). (citat de pe site-ul wikipedia)
Convenția Espoo (EIA) stabilește obligațiile părților de a evalua impactul asupra mediului al anumitor activități într-o etapă timpurie a planificării. De asemenea, aceasta stabilește obligația generală a statelor de a se notifica și de a se consulta reciproc cu privire la toate proiectele majore luate în considerare care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra mediului peste granițe. Citeste mai mult.
Convenția de la Aarhus stabilește o serie de drepturi ale publicului (persoane fizice și asociațiile acestora) cu privire la mediu. Părțile la convenție sunt obligate să adopte dispozițiile necesare pentru ca autoritățile publice (la nivel național, regional sau local) să contribuie la eficacitatea acestor drepturi - citeste mai mult. Convenția prevede:
Tipuri de poluare: